Historien bag Shotokan Karate

Shotokan karate er en af ​​de mest populære karate stilarter. Det er den mest kraftfulde og dynamiske af de japanske systemer og betragtes generelt for at være den mest omfattende, både inden for området af dens teknikker (kihon) og antallet og mangfoldigheden af ​​dets kata.


Kampsport opstod ifølge fortællingerne i det tidlige Indien, hvorfra munke bragte kampsporten over Kina for til sidst at ankomme til Okinawa – øgruppen syd for Japan. Hvorfra den sidenhen blev ført videre til Japan af Gichin Funakoshi. 


Shotokan er et moderne navn givet til karatestilen, der udviklede sig fra Okinawa-systemerne, og som blev introduceret til Japan i 1922 af Gichin Funakoshi. Gichin Funakoshi betragtes som den  moderne karates far. Han blev født i 1868 og studerede karate fra sin barndom. Funakoshi ankom først til Japan i 1922, opfordret af det japanske undervisningsministerium for at deltage i en atletisk udstilling. Hans demonstration af karate var en stor succes.


Mellem 1926 og 1930 udviklede Funakoshi stilarten yderligere og befæstede sin position i Japan. I løbet af denne periode føjede Funakoshi og hans søn Yoshitaka kumitemetoder (kamp), det japanske kyu / dan rangordningssystem og nogle af de traditionelle budo-begreber (kampsport) til systemet.


Ordet 'shotokan' blev valgt af Funakoshi's studerende til at navngive hans første personlige dojo, og det stammer fra hans psydonuym, 'shoto', der betyder 'fyrbølger' og 'kan', hvilket betyder sal. Det blev snart navnet på Funakoshi's karate-stil.


Efter 2. verdenskrig vendte Funakoshi tilbage til undervisningen i Tokyo, og i 1952, foretog han en tre måneders rundvisning i amerikanske luftbaser og sikrede således udbredelsen af shotokan-karate til Amerika. Han døde i 1957 og hans mindesmærke bærer ordene 'Karate ni sente nashi' - 'Der er intet første angreb i karate'. Det hører ofte med til en tur til Japan at man besøger Gischin Funakoshis gravmonument. 


Shotokan-træning er traditionelt set opdelt i følgende tre dele:


kihon (grundlæggende teknikker),
Kihon træning er udøvelse af ​​de grundlæggende teknikker i Shotokan Karate.

Kihon træning (og til dels kata) er kendetegnet ved dybe stillinger der giver stabilitet, muliggør kraftige/hurtige bevægelser og styrker benene. Shotokan betragtes som en dynamisk kampsport, da den udvikler anaerobe, kraftfulde teknikker samt udvikler hastighed. 


kata (former eller mønstre af bevægelser)

Kata beskrives ofte som en fast række af karatebevægelser organiseret i en forudbestemt kamp mod imaginære modstandere. Kata består af spark, slag, fejninger og parader. Kropsbevægelse i de forskellige kata inkluderer spring, drejning, fald til jorden samt spring.

 

kumite (sparring).
Kumite er den praktiske anvendelse af kihon og kata på rigtige modstandere.
Eleven lærer først, hvordan man anvender teknikkerne, der er undervist i kihon og kata, på hypotetiske modstandere ved hjælp af kata bunkai.


Der er skrevet tykke bøger og der findes et utal af artikler på internettet omhandlende Shotokan Karate og Gichin Funakoshi m.m.


Mange af historierne vil blive fortalt under træningen samt ved de sociale arrangementer i klubben.


Skanderborg Karate Akademi